Pressemeddelelse // Pressebilleder

HAIKU TIL HØECK
MORTEN STRÆDE & FREDERIK STJERNFELT

10. NOVEMBER - 13. JANUAR 2019

Udstillingen ‘Haiku til Høeck’ er et banebrydende udstillingsprojekt og en særlig hyldest til en af landets største digtere, Klaus Høeck, som fylder 80 år den 27. november. Billedkunstneren Morten Stræde og filosofiprofessor Frederik Stjernfelt har fulgt Klaus Høecks kompromisløse forfatterskab gennem 30 år og fra hvert deres kunstfaglige sted har de nu skabt en samlet skulpturel, visuel og tekstlig installation i Kunsthal NORDs rå og postindustrielle rammer.
 
Den tværkunstneriske og eksperimenterende udstilling består af en række nye skulpturer og litterære tekster, der alle refererer til de ‘helte’ og inspirationskilder som både Klaus Høeck, Morten Stræde og Frederik Stjernfelt har ladet sig inspirere af i deres mangeårige virke. Publikum vil møde værker med titler efter verdensberømte kunstnere og teoretikere som for eksempel Søren Kierkegaard, Vladimir Tatlin, Walter de Maria og Yves Klein.
 
Klaus Høecks samlede oeuvre er kendetegnet ved en udbredt brug af systematik, både grammatisk og semantisk. Hans gennemkomponerede digtsamlinger tager oftest udgangspunkt i den store litteraturs indholdskatalog, og bygger videre på det – ofte råt, direkte og konstruktionsmæssigt kompliceret.

Denne på én gang komplekse, klare og kompromisløse tilgang til forholdet mellem kunsten og verden præger også udstillingen, der er et stedsforankret væv af Morten Strædes stramme skulpturer, relieffer og papirarbejder samt Frederik Stjernfelts fysiske tekstelementer, der breder sig over væg og gulv.
 
“Det er mit håb, at udstillingens visuelle udtryk og det eksperimenterende væv af billeder, skulpturer og tekster vil åbne op til nye sider af både Klaus Høecks litterære værk og til Morten Strædes stærkt æstetiske og tredimensionelle objekter”, siger Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder af Kunsthal NORD.


VELKOMMEN TIL FERNISERING LØRDAG 10. NOVEMBER KL 13-16
Åbningstaler kl. 13 af kunsthalsleder Henrik Broch-Lips og billedkunstner Morten Stræde

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Beckett Fonden, 15. Juni Fonden og Grosserer L.F. Foghts Fond

For yderligere info og interview:
M: info@kunsthalnord.dk 
T: 9982 4125


Morten Stræde (f. 1956) blev uddannet billedhugger fra det Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1985 og har været professor samme sted 1994 – 2003. Han er en af landets mest erfarne kunstnere i krydsfeltet mellem traditionel billedkunst og landskabsarkitektur/byudvikling. Han har skabt en række udsmykninger, udstillet i både ind- og udland og er repræsenteret på over ti danske kunstmuseer. Har modtaget talrige priser, som bl.a. tæller Thorvaldsen Medaljen, Eckersberg medaljen, den italienske Constantino Nivola Pris og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Sidste år i 2017 modtog han Ny Carlsbergfondets Kunstnerpris.
 
Frederik Stjernfelt (f. 1957) er forfatter og professor i videnskabsteori, idéhistorie og semiotik ved AAU København. Tilknyttet Weekendavisen siden 1994, redigerede KRITIK fra 1993-2013 og medlem af Det Danske Akademi siden 2001. Har skrevet talrige bøger og modtaget en række priser: Lærebogsprisen sammen med Vincent F. Hendricks i 2006, Dansk Magisterforenings forskningspris i 2010 og Blixenprisen for ’årets indsats for ytringsfriheden’ sammen med Jacob Mchangama i 2017. I 2018 modtog han og Ulrik Langen en bevilling fra Carlsbergfondet til at arbejde med en bog om trykkefrihedsperioden 1770-1773.
 
Klaus Høeck (f. 27. nov. 1938) er en sværvægter i dansk lyrik med 30 udgivelser bag sig. Fik debut i 1966 med digtsamlingen Yggdrasil. Har siden modtaget en række litteraturpriser, der bl.a. omfatter Gyldendals Boglegat (1980), Beatrice-Prisen (1987), Søren Gyldendal Prisen (1989), Emil Aarestrup Medaillen (1989), Johannes Ewald Legatet (1999), og Kritikerprisen (2008).

 

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse.