Læringsforløbet
Hvert semester vil blive indledt af et inspirationsseminar som bliver fulgt op at tre projektseminarer, alle af fire dages varighed. Om muligt vil et til to projektseminarer blive omdannet til udvekslingsseminarer, i et eller flere af samarbejdslandene. Læringsforløbet vil tage udgangspunkt i Kunsthal Nords og samarbejdspartnernes udstillingsprogram og kerneområder.
Omdrejningspunktet for hele læringsforløbet er Kunstpionerernes afgangsprojekter, som vi begynder arbejdet på allerede fra første seminar. Det første hold Kunstpionerer er tilknyttet som mentorer for det nye hold, og kan træde til med moralsk opbakning samt egne erfaringer med projektarbejdet.
Inspirationsseminar
Inspirationsseminaret har til formål at introducere Kunstpionererne for semestrets temaer og værtsinstitutioner. Eksempelvis vil andet semester indledes af et inspirationsseminar tilrettelagt af Regelbau 411, Tina Madsen og Kunsthal Nord, hvor udgangspunktet er krop, klima, og miljø sat i kontekst af lyd-, lys- og videokunst.
Projektseminar
Projektseminarerne vil finde sted i Kunsthal Nord og har til formål at oparbejde en forståelse for de grundlæggende faser i den kuratoriske proces med workshops i projektledelse, fundraising, mødet med beskueren m.m. Projektseminarerne vil også byde på møder med kunstnere og kunstfaglige. Eleverne får brug for de praktiske projektværktøjer i tilrettelæggelsen af deres afgangsprojekter. Seminarerne vil blive suppleret af løbende online sparringsmøder, projektafleveringer og ekskursioner.
Udvekslingsseminar
Udvekslingsseminarerne introducerer holdet for kuratorer, kunstnere og andre kunstprofessionelle i en specifik lokal kontekst. Det er en mulighed for at skabe netværk og trække direkte inspiration fra andre fagfolk.
Afgangsprojekt
Elevernes afgangsprojekter afslutter forløbet. Under vejledning af de tilknyttede kunstnere og kunstfaglige i sparringsgruppen skal eleverne kuratere en kunstoplevelse i det offentlige rum med forankring i deres eget lokalmiljø.
Tidsplan
Kunstpionererne består af tre semestre over en periode på 1,5 år. Hvert semester indledes af et inspirationsseminar som bliver fulgt op at tre projektseminarer, alle af fem dages varighed. Seminarerne vil blive suppleret af online sparringsmøder med vejledere og mentorer, studieture, projektafleveringer og ekskursioner til udstillinger, værksteder m.m.
1. semester: februar 2022 – juni 2022
Tema: Kunstnerisk selvorganisering og vilkår
Tilrettelæggelse: Aalborg Artist Association og Josephine Boesen
Projekt: Opstart af afgangsprojekter
2. semester: september 2022 – december 2022
Tema: Formidling af samtidskunst og repræsentation gennem kunsten
Tilrettelæggelse: Regelbau 411, Tina Marianne Krogh Madsen og Josephine Boesen
Projekt: Projektudkast og fondssøgning
3. semester: januar 2023 – Juli 2023
Tema: Kunstinstitutionernes roller og kunstnerisk forskning
Tilrettelæggelse: Nuuk Kunstmuseum, Listasavn Føroya, SMK Thy og Josephine Boesen
Projekt: Afvikling af afgangsprojekter