Pressemeddelelse // Pressebilleder 

PROVISORISK LANDSKAB

2. AUGUST - 20. OKTOBER 2019
JAN DANEBOD OG PETER OLSEN

 

I forbindelse med Kunsthal NORDs ti års jubilæum 1. august bliver den nordjyske kunsthal forvandlet til en form for midlertidig byggeplads. De to billedkunstnere Jan Danebod og Peter Olsen vil skabe deres hidtil største udstilling med over 30 installatoriske værker, der alle er lavet specifikt til Kunsthal NORD og Nordkrafts arkitektoniske karakter og særpræg. 

Den gennemførte totalinstallation har fået titlen Provisorisk Landskab, og vil omfatte en række kunstneriske medier som installationer, arkitektoniske indgreb, skulpturelle ophobninger, ready mades, printede renderinger, afstøbninger og tekst. Man vil opleve at bevæge sig rundt i en slags lagerrum med ophobninger af forskellige industrielt fremstillede byggematerialer. 

Asfalterede kantsten, organisk formede natursten og granit pullerter har mistet deres oprindelige funktion og bliver nu rent formelle objekter ved pludselig at være del af en iscenesat skulpturel konstruktion af elementer, vi allerede kender og forstår, men ikke nødvendigvis tillægger æstetiske værdier. 

Den involverende og radikale udstilling vil også præsentere os for fysiske forhindringer samt en række opsatte billboards med renderinger, der mimer det byggede miljø omkring os. En konstrueret virkelighed, som publikum måske vil opleve som billede på det, der står tilbage, når billedet bliver fjernet. 

Man kan kun forlade udstillingen via brandtrappen i den modsatte ende af indgangen. Neden for trappen er udstillingens sidste værker placeret i transportstativer på pladsen foran Nordkraft. 

Social kritik
”I Danebod og Olsens ambitiøse praksis er der implicit en social og aktivistisk kritik, der udfordrer spørgsmål som ’et godt liv’, ’et bæredygtigt samfund’ og ’hvem har retten til byens offentlige rum’, siger Henrik Broch-Lips, leder af Kunsthal NORD.

Jan Danebod og Peter Olsen imiterer logiske systemer og genkendelige genstande, som de forarbejder og transformerer på et konkret, formelt og æstetisk plan. I forlængelse af at genstandenes oprindelige funktion bliver neutraliseret, skifter de æstetik og betydning. 

”Som det er tilfældet med Marcel Duchamp og Andy Warhols kendte readymades bliver objekter og materialers oprindelige betydning forvandlet til noget andet, end de er konstrueret til. Danebod og Olsen har en fælles interesse i nye måder at beskue værkkategorien på, og også i omgivelser, der ikke på forhånd er defineret som et kunstrum”, siger Henrik Broch-Lips.

Jan Danebod og Peter Olsen er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi (2006 og 2011). De er begge talentfulde billedkunstnere, der er kendt for, både hver for sig og sammen, at intervenere stedspecifikt og kontekstuelt i offentlige og semi-offentlige rum ved at eksponere det mærkelige, anderledes og glemte.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Beckett Fonden, Augustinus Fonden og Statens Værksteder for kunst. 

For mere information og aftale om interview: 
M: info@kunsthalnord.dk
T: 9982 4125

Fernisering
torsdag 1. august kl. 17-20.

Åbningstale kl. 17 
v/sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl.

Performance kl. 18
v/F.M. Einheit fra legendariske Einstürzende Neubauten.
 

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse.