JEG FINDER SELV UD
4. JUNI - 16. JULI 2022
ANNA WALTHER & OLIVIA RODE HVASS
"Jeg finder selv ud" tematiserer grænsesætning, problematiske systemer og at beslutningen om at forlade situationen nogle gange er den bedste - og eneste - løsning.
Udstillingen kombinerer værker af Anna Walther og Olivia Rode Hvass i en samlet fortælling. Hovedelementerne er en håndtaske på størrelse med en lille bil, skabt af Anna Walther, og en digitalt vævet serie af billedtæpper skabt af Olivia Rode Hvass.
Anna Walthers taskeskulptur står som metafor for det, vi bærer med os af bagage. Håndtasken er historisk set, et symbol på kvinders evne til at bevæge sig frit, uafhængigt af akkompagnement. Håndtasken er stadig et klasse- og statussymbol med stor signalværdi. Gennem sine værker, spørger Anna Walther, ind til de forventninger vi har til kvinders fremtoning i nutidens samfund. Budskabet fra kunstneren er: Grib håndtasken og løb! løb væk fra alle de negative formaninger om, hvad der er rigtigt og forkert.
Olivia Rode Hvass’ serie af digitalt vævede gobeliner, fuldendes i en stedsspecifik totalinstallation, i Kunsthal Nords første rum. Gobelinerne er inspireret af de mystiske middelalderlige fantasier over Enhjørningejagten (La Chasse à la licorne), en serie af gobeliner dateret til 1495-1505, der oprindeligt fremstiller franske, adelige jægere, der fanger en eksotisk enhjørning. Historien fejrer kapringen af det eksotiske/jomfruen, af jægeren/manden. I Olivia Rode Hvass’ serie er hesten hovedpersonen, og her vises flugten fra de usunde systemer og relationer, der ender med at hestene løber frit og lykkeligt. Det er en værkserie, der kommunikerer et håb for en fremtid, der gør op med samfundsgivne roller, kønsstereotyper og strukturel undertrykkelse.
Anna Walther er billedkunstner uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og Kungliga Konsthögskolan i Stockholm i 2017. Hendes praksis forbinder taktile assemblager med konceptuelle greb i en verden af skulpturer og malede kroppe. Kampen mod undertrykkelse er vævet ind i hendes dna, hvor hendes erfaringer om forholdet mellem krop og klasse behandles på lige fod med menneskets rovdrift på naturen.
Med inspiration i folkekunst og outsider art, trækker Walther på den særlige kraft, der ligger i kunst som medicin. Det ses i hendes praksis såvel som hendes organisatoriske arbejde, hvor hun kæmper for at skabe bedre muligheder, inklusion og større synergi mellem vækstlag og det etablerede. Et ønske om at tænde en ild af inspiration og forbindelse mellem beskuer og kunstværk.
Olivia Rode Hvass billedkunstner uddannet med en BA fra Det Jyske Kunstakademi i 2021 og masterclass med stort legat i TC2-vævning med professor Corrie van Eijk-Doktor, Drachten NL. Rode Hvass arbejder i et skulpturelt krydsfelt mellem tekstil og tegning. I de seneste år har hun udvidet sin metier til gobeliner, hvor hun kombinerer sin interesse for tegneserie- og skitsetegning med kunsthåndværk i digital vævning. Hendes værk udspiller sig ud fra en interesse for identitetsopbygning i forhold til de idoler, følelser og udtryk, vi er opdraget med og opdraget af, og industrien og historien bag de tekstiler, som omgiver os, flettet sammen heri. Rode Hvass' værkers subtile underliggende humor inviterer beskueren indenfor.
Udstillingen er støttet af Aalborg Kommunes Billedkunstspulje, Statens Kunstfond, Dansk Tennis Fond og Ny Carlsbergfondet
Udstillingen er skabt i samarbejde med TextielLab, TextielMuseums professionelle værksted.