KUSANARTULIAT - MELLEM GRØNLANDSK KUNST OG KUNSTHÅNDVÆRK
5. AUGUST - 1. OKTOBER 2022
Aviaaja Ezekiassen, Kristine Spore Kreutzmann, Lisbeth Karline, Coco Apunnguaq Lynge og Jessie Kleemann. Kurator: Laila Lund Altinbas, Det Grønlanske Hus Aalborg
I sensommeren åbner Det Grønlandske Hus i Aalborg i samarbejde med Kunsthal Nord en udstilling med fem kvindelige samtidskunstnere og designere, som hver især arbejder videre i forlængelse af, men også i opbrud, med den grønlandske kunsthåndværkstradition.
Frem til 1960'erne fylder kvindelige grønlandske kunstnere ikke meget i den grønlandske kunsthistorie. I stedet er unavngivne kvinder med deres hænder vævet ind i det bevarede kunsthåndværk: skinddragter, perlearbejder m.m. Kunsthåndværk hedder på grønlandsk ’kusanartuliat’ – noget der er lavet smukt. Modsat har vi ordet for kunstværker ’eqqumiitsuliat’, som betyder noget der er lavet mærkeligt. Allerede i ordene tillægges der bestemte værdier til de enkelte genstande. Op til 1960’erne var de smukke ting i høj grad tilknyttet kvindehænder, mens kunstværkerne, der kunne bryde forestillingen om det skønne, var stærkt knyttet til mandehænder.
På udstillingen viser vi værker af fem kvindelige samtidskunstnere og designere, som arbejder videre i forlængelse af, men også i opbrud, med den grønlandske kunsthåndværkstradition: Aviaaja Ezekiassen, Lisbeth Karline, Kristine Spore Kreutzmann, Jessie Kleemann og Coco Apunnguaq Lynge. Nogle er med til at definere en moderne grønlandsk kunsthåndværks- og designtradition er, mens andre tager afsæt i de mange følelser knyttet til det grønlandske kunsthåndværk i en undersøgelse af, hvad det egentlig vil sige at være grønlandsk i dag. Udstillingen viser derfor et bredt spænd af værker i krydsfeltet mellem grønlandsk kunst og kunsthåndværk.
Udstillingen kan ses på Kunsthal Nord fra d. 6. august til og med d. 1. oktober.
Udstillingsåbningen er fredag d. 5. august kl. 16-18, hvor vi vil byde på en festlig drink og Nina Sikkersoq vil være DJ for os.
Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aalborg Kommunes Billedkunstfond, Knud Højgaards Fond og NAPA - Nordens Institut i Grønland