HENRIK HAVE - GRAFISK VÆRK
2. NOVEMBER - 20. DECEMBER 2013
HENRIK HAVE
Efterårets udstilling i Kunsthal NORD byder indenfor til en rejse ind i Henrik Haves grafiske arbejde, særligt den grafik, som er blevet til på Det Grafiske Værksted i Hjørring. Værkstedets beliggenhed i det nordjyske er i sig selv en begrundelse for at lægge fokus på netop de værker, som Henrik Have har skabt der.
Det grafiske værk
Udstillingen på Kunsthal NORD stiller skarpt på en række grafiske arbejder, hvor særligt to hovedværker spiller en rolle: Først de 28 monumentale farve træsnit, Polarår 2007 – 2009 (Danmarks Ekspeditionen), som Henrik Have har lavet i anledning af hundredåret for Danmark Ekspeditionen til Nordøst Grønland (1906 – 1908). Dernæst ’Gilgamesh – man kan ikke afbilde døden’, 21 farvetræsnit med tilhørende uddrag fra Gilgamesh og digte udført af Have under inspiration af Gigamesh-eposet (ca. 2000 f.Kr.). Desuden vises en række koldnålsraderinger og andre grafiske formater.
Antihelte
Polarårs-suiten portrætterer de 28 mænd, der under ledelse af Ludvig Myllius-Erichsen opholdt sig i to år i det ufremkommelige og ugæstfrie Østgrønland med det formål at udforske og kortlægge stedet. Ekspeditionen var yderst strabadserende og nedbrydende både fysisk og mentalt for deltagerne – tre mænd mistede livet pga. sult og alvorlige forfrysninger. Med vanlig anarkisme har Have valgt at tilgå opgaven med fuldkommen ligegyldighed overfor de portrætteredes individuelle træk og kendetegn. I stedet angriber han gruppen af mennesker som en helhed sammenholdt af den overordnede historie og skæbnesvangert knyttede til hinanden gennem ekspeditionen og dens udfordringer.
Røntgensyn
De 28 portrætter fremstår derfor som typiske eksempler på Haves eksperimentelle og konceptuelle tilgang til både medium og opgave. Typisk for Have lader han sit røntgensyn gløde, så vi i stedet for at møde den klassiske heltefigur ser en række mennesker i delvis opløsning, en gruppe utydelige og sammenvoksede individer, som på grund af omstændighederne netop kun overlevede, fordi de kunne give slip på deres individualisme og indgå i den fælles bestræbelse at lykkes med ekspeditionen og at overleve.
I frit fald mellem himmel og helvede
Det karakteristiske ved kunstneren Henrik Have er hans på en gang sanselige og brutale omgang med billedet og med sproget. Det er denne frygtløshed – dette overmod – som gør at han stadig er en urokkelig anarkist, der udtrykker det han tænker, føler og mener sådan som det er - råt for usødet. For netop der hvor råheden møder sødmen, kan der ske små kunstneriske mirakler. Der er det muligt for kunstneren, et øjeblik at standse tiden at lave en kunst - pause dér midt i det frie fald mellem himmel og helvede. Have insisterer på sin ukrænkelige ret til åbne dørene ind til det guddommelige såvel som til det diabolske – og derimellem findes alt det dagligdags - det betimelige som en slags tilgivelse midt i bestormningen af alle magter - høje som lave.
Tak for lån af værker til: SKAT / Vendsyssel Kunstmuseum / KUNSTEN / Det Grafiske Værksted i Hjørring / IVA (Det informationsvidenskabelige Akademi)
Download udstillingens paper her