E.B. ITSO
30. JUNI - 26. AUGUST 2018
PORTABLE DARKNESS
EB Itso blev uddannet fra Malmø Kunstakademi 2014 og er uden tvivl en af Danmarks mest talentfulde og ambitiøse, yngre billedkunstnere. Han har allerede haft en stærk anmelderrost soloudstilling på Aros Aarhus Kunstmuseum og som den første, modtag han i 2015 det eftertragtede Young Talent legat på 100.000 kr.
Hans gallerist er Nicolai Wallner, og da EB Itsos grafiske serie ’Shedding Series’ for et par år siden blev vist i Basel på verdens største kunstmesse affødte det stor international omtale. Værkerne var resultatet af kunstnerens rejse til Lampedusas strande, hvor han samlede de overlevende flygtninges tøjstykker op, dyppede dem i Klein-blå farve, trykte dem på papir og rammede billederne ind i vragtømmer.
Allerede i 2007 blev E.B. Itso dog kendt, da DR’s program Den 11. Time bragte en længere historie om, at man i forbindelse med et større renoveringsarbejde havde fundet en skjult lejlighed under gadeplan lige over spor 12 på Hovedbanegården i København. Den var et komplet hjem med kogeblus, køleskab, stole, bord, billeder og hængekøjer af gamle postsække og det var EB Itso og den svenske gadekunstner Adams, der både havde indrettet den og boet her hemmeligt i fire år.
Forundringen var stor, men netop interessen for menneskelig tilstedeværelse i byrummet er gennemgående i Itso’s værker, som ofte er grænsesøgende i forhold til det offentlige rum. De sætter spørgsmålstegn ved de, mere eller mindre synlige, magtforhold, som dikterer vores brug af det fælles byrum.
Se eller download udstillingskatalog her.
Interview med kunsthistoriker og leder af Kunsthal NORD Henrik Broch-lips
Den konkrete udstilling Portable Darkness er skabt direkte til Kunsthal NORDs særlige rammer. E.B. Itso har tematisk taget afsæt i den skæbnesvangre og uløselige forbindelse mellem arkitektur og krop, der både kendetegner undergrundsverdenen, indsattes flugtforsøg og spektakulære røverier.
Flere af værkerne bliver produceret i Kunsthal NORD og vil fremstå som udefinerbare historier midt imellem virkelighed og fiktion. Ét af værkerne er en væg med et stort hul og det refererer subtilt til det store juveltyveri i London i 2015. Et andet værk på udstillingen er inspireret af Carl August Lorenzens spektakulære fængsels flugt juleaften i 1949 og et tredje værk er en lydinstallation, der sætter publikum ind i, hvordan det er at bevæge sig rundt i fremmede folks huse midt om natten.
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Beckett-Fonden og Banedanmark.