[X]PRESSION, GRUPPEUDSTILLING

01.10.2023-31.10.2023 ved Springeren
22.11.2023-15.12.2023 på Trekantens bibliotek

I en serie af workshops har lokale unge kunstnere skabt værker, der italesætter depression  - og spørger om kunsten kan være en del af helbredelsen. Værkerne kan nu opleves i en udstilling i den lyserøde dome.

Depression er en tyv, der stjæler fra folk,
kunsten giver tilbage

 
Depressionen er en ørkenvandring, man går gennem alene. Det er en udmattende færd gennem et øde landskab, hvor man ikke kan finde hvile, og hvor intet synes at kunne hjælpe en videre. I horisonten ser man kun mere af det samme. Mens man vandrer, begynder man at skabe en fortælling, hvor man selv er skurken:

Det er min egen skyld,
For,
Hvis jeg nu ikke,
Hvis jeg nu bare,
Hvis jeg nu kunne,

Ofte oplever dem, der lider af depression, at de mister kontrollen over deres egen situation, samt fortællingen om, hvem de er. Dette sker, når de i stedet for at pege på depressionen som værende en lidelse, der påvirker dem dybt, peger på sig selv som værende grunden til, at de har det dårligt.

Kunsthal NORD har gennem et samarbejde med DepressionsForeningen og Headspace Aalborg udviklet en række workshops og redskaber, hvor depressionens grundsymptomer italesættes gennem udarbejdelsen af kunstværker. De udstillede værker er således skabt af unge kunstnere, som selv har haft depressionens symptomer inde på livet. Grundtanken bag workshopsene er, at deltagerne lærer, hvordan de gennem kunstnerisk arbejde kan eksternalisere depressionens symptomer og påvirkninger, og derved lære at skille depressionen og dem selv ad.
 
Værkerne i udstillingen er produkter udarbejdet over 6 uger af projektets deltagere og er resultaterne af deres egne refleksioner og fortolkninger af, hvordan depressionen har påvirket deres:

Følelser
Forståelse af kroppen
Energi og sociale relationer
Tanker
Narrativet om dem selv

[X]pression belyser, hvor kompleks depressionen er, for dem der oplever den.
I udstillingen kan man for en dybere forståelse af depressionen, projektet samt hvordan og hvor man kan finde hjælp, hvis man selv står i samme situation. Endeligt vil udstillingen vise kunstens potentielle rolle til at bidrage til at løse samfundets stigende problemer med mental trivsel.

Udstillingen vises i en særligt konstrueret dome, produceret af workshopdeltagerne i samarbejde med Råt&Godt i genanvendte materialer, gennem konsultation og hjælp fra Jørgen Stendal Mortensen (Artist in Ambience).

For yderligere information, pressemateriale m.v. kontakt da venligst
Cathrine Gamst eller Lasse Fischer på kunsthalnord@aalborg.dk  


------

Sted: Den lyserøde dome på plænen bag Springeren, Vestre Fjordvej 81, 9000 Aalborg

Udstillingsperiode: 1. - 31. oktober 2023

Sted: Trekantens bibliotek

Udstillingsperiode: 22. november - 15. december 2023

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse.