STRATEGISK UDVIKLINGSPROGRAM 

Kunsthal NORD er platformen i Nordjylland for kunstneriske dialoger og eksperimenterende nutidskunst. For at videreudvikle Kunsthal NORD som et nordjysk kraftcenter for nutidskunst arbejder vi målrettet med en strategisk udviklingsplan, der er trådt i kraft fra januar 2015.  


Vores vision er at præsentere aktuelle og kvalitetsbevidste udstillinger med dansk og international billedkunst og samtidigt fungere som dialogskabende platform for formidling, debat og uddannelse. Nok er Kunsthal NORD sidste punkt, før man forlader det europæiske kontinent, når man kommer sydfra, men vi ser ikke os selv som endestation, men tværtimod som startpunkt for kritisk og eksperimenterende samtidskunst.

Udstillinger
Kunsthal NORDs arkitektur er post-industriel og adskiller sig derfor markant fra andre udstillingssteder på samtidens kunstscene. For at understrege denne særlige kontekst har vi til dette års udstillinger nøje udvalgt en række af landets mest interessante og eksperimenterende kunstnere til i samarbejde med os om at skabe stedspecifikke og nyskabende værker.


Vi fordrer at kunstnere, der skaber projekter og udstiller værker i kunsthallen i 2015, også går i dialog med regionens kunstnere, kunstformidlere og medier. Vi håber en lokal forankring af de stedspecifikke eksperimenter og innovative projekter, der vil blive præsenteret i kunsthallen i løbet af året, vil stimulere regionens kunstnere og producere flere nye partnerskaber, som kan føre til tillidsfulde, potentielle og nye samarbejder i fremtiden.


For eksempel var årets første udstilling et eksperimenterende, tværnationalt clash mellem den unge, talentfulde og akademiuddannede Morten Modin fra København og den 40 år ældre og etablerede Poul Bækhøj fra Nordjylland. De to kunstnere arbejdede tæt sammen i over fem uger i Aalborg og udfordrede radikalt og modigt hinandens ståsted, generationer og kunstsyn.

Samarbejde
Kunsthal NORD samarbejder med en række institutioner og aktører i Nordjylland. Med en beliggenhed midt i Aalborg, og som en del af Nordkraft, er vi i løbende dialog og samarbejde med blandt andre Teater Nordkraft, Biffen, Nordkraft Event, Kulturskolen, Kulturhuset Trekanten, BGK, Sundhedscentret, Visit Nordjylland, AAU, Kulturhuset Trekanten, Platform 4 og mange, mange flere.    


Senest har Kunsthal NORD og kunstmuseet Kunsten arbejdet tæt sammen om en storstilet fælles præsentation af Hesselholdt & Mejlvangs kulturkritiske Flesh-Tint Project. Det omfattende kunstprojekt involverede både hudfarvede flag over Aalborg og i Nordkraft samt to spektakulære udstillinger i Kunsthal NORD og i Kunsten's midlertidige udstillingslokale på Aalborg Banegård.

Formidling
Vi har netop forsynet et af vores bannere med underteksten ‘Dialog for Nutidskunst’, fordi vi ser kunsten som et særligt værktøj, der kan åbne op til inspirerende og inkluderende samtaler. Kunst skal være tilgængelig for alle, derfor har formidling højeste prioritet. Vi vil gerne formidle kunsten kunstfagligt uden berøringsangst og frygt for populisme. Vi tror på en dialogskabende formidling, der er for alle – også de uindviede. 


Vi inviterer alle til gratis Onsdags Ord på udvalgte onsdage kl. 16 og mindst en gang om måneden arrangerer vi salonaftener med temaer, der oftest relaterer sig til de respektive udstillinger. Derudover er der en række andre arrangementer med indhold som for eksempel performances, musik og lyrik samt digtoplæsninger. 


Fra januar 2015 har Kunsthal NORDs forlag udgivet små eksklusive A6 bøger med tekst og billeder til hver udstilling: Til publikum, særligt interesserede og som dokumentation. Det er altid bedst at opleve kunst live, men katalogerne giver ingen undskylding for ikke at kende til udstillingerne i Kunsthal NORD. Det er planen ved årets udgang at producere en lille samlet boks med årets kataloger.

Åbent Akademi
Kunsthal NORD råder også over Åbent Akademi og Nordjyllands Kunstnerværksted og er dermed særlig forpligtet overfor den regionale kunstscene. Som dialogisk og kunstnerisk platform tilbyder vi kompetenceudviklende kurser, der som inspirerende katalysator kan udfordre og dygtiggøre. Vi vil hellere lære kunstnerne at bage deres eget brød end at give dem ét brød i hånden.


Vores særlige masterclass forløb er gratis tilbud, der konkret opgraderer professionelle billedkunstnere og kunstformidlere samt skaber nye dialoger, møder og grupperinger. Interessen har indtil videre været stor. Således har vi allerede gennemført to kursusforløb i ’Kunsten at sætte ord på kunst’ og i november 2015 starter en ny masterclass, der omhandler kuratering, fundraising og projektstyring.


Kunsthal NORDs strategiske udviklingsprogram er støttet af Spar Nord Fonden og det Obelske Familiefond.